Jablečný džem
Pokud máme přebytek jablek a nevíme co s nimi, určitě stojí za to udělat si z nich domácí džem. Jablečný džem na rozdíl od marmelády obsahuje kousky ovoce.
- méně zralá, kyselá padaná i méně kvalitní jablka
Na 1/2 kg oloupaných jablek bez jádřinců a 1/2 kg jablečného protlaku:
- 700 g cukru
- kousek vanilkového lusku
- kousek celé skořice
- hřebíček
Jablka omyjeme, odstraníme stopky a zbytky okvětí. Polovinu jablek nakrájíme i se slupkou a jádřinci na kousky, podlijeme trochou vody a rozdusíme pod pokličkou na kaši, kterou potom prolisujeme.
Druhou polovinu jablek oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na kostky nebo plátky.
Odváženou dávku jablečného protlaku, koření a větší část připravených pokrájených jablek dáme do kastrolu a vaříme do zhoustnutí. Potom přidáme po částech odvážený cukr a zbytek jablek a vaříme ještě asi 3 – 5 minut, než začne džem rosolovat.
Odstraníme koření a ještě vařící jablečný džem plním až po okraje do skleniček. Okraje skleniček otřeme, připevníme víčka, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Jablka mají vysoký obsah pektinových látek, proto nemusíme při přípravě jablečného džemu přidávat rosolotvorné konzervanty. Zahušťujeme ho jen varem a přídavkem cukru.
Jak poznáme, že je jablečný džem hotový
Vyzkoušíme to například tak, že vařící džem kápneme na studený talířek a po vychladnutí se pokusíme kapku posunou prstem. Kapka by měla zůstat vcelku se skrabaceným povrchem. Více o přípravě džemů naleznete níže.
Napsat komentář